Op weg met A.F.Th. van der Heijden

Wandeltochten en een fietstocht door de plaatsen van zijn leven en zijn verhalen

’s-Hertogenbosch

Wandelboek en audiotour

Door de-spiegel-van-A.F.Th_.-van-der-Heijden_cover

’s-Hertogenbosch en A.F.Th. van der Heijden, een literaire wandeling door zijn moederstad
Cees Slegers en Cor Swanenberg, Uitgeverij Van de Berg, 2018
(Helaas niet meer verkrijgbaar; u kunt het nog bij Boekwinkeltjes.nl of in antiquariaten proberen te kopen.)

Het Bossche wandelboek draait om moeder Van der Heijden. Ze werd als onwettig kind geboren en boette in een ongelukkige jeugd voor andermans zonde. De Bossche werkgroep achterhaalde moeders onbekende geboorteplaats in de legendarische volkswijk ‘De Pijp’ en de getuigenis van haar doop in de Sint-Pieterskerk. Andere kleurige personages zijn: oom Hasje, de schilderende broer van Alberts moeder uit De tandeloze tijd en Flix, sinds zijn geboorte Alberts vriend, rebel in kunst en burgerlijke maat.

Het wandelboek leidt de vertelpunten in met een nieuwe biografie van de schrijver en zijn moeder, en met beschouwingen over de tijd die veel verbergt, alles verandert, maar de pracht van de Sint-Jan en de geest van Jeroen Bosch in volle glorie bewaart.
Voor de biografie citeren de schrijvers een openhartige Van der Heijden uit de ‘Brabants’-interviews en uit persoonlijke brieven. De verhalen komen uit gevarieerde delen van De tandeloze tijd, uit de requiems, uit Gentse lente, uit Groepsportret van Brands en Mertens en uit het ongepubliceerde De grafdelver -of- Schwantjes Fijne Vleeschwaren

Het boek is rijkelijk geïllustreerd met familiefoto’s van de schrijver en met historische en actuele beelden van de stad.
De wandelkaarten voor en achter in het boek leiden de lezende wandelaar langs alle vertellocaties in twee wandelingen.

Website: https://afthwandelboek.nl

Audiotour
De audiotour begint met een (verkorte) inleiding uit het wandelboek. Daarna volgen de route-aanduidingen, voorzien van intermezzi, en (delen van) citaten uit het werk van A.F.Th.

Alle teksten zijn ingesproken door Dorald Megens, in het dagelijks leven nieuwslezer bij NOS Radio 1.

De audiotour is opgenomen in de app van izi.TRAVEL
Op de website wordt aangegeven hoe de app en de wandeling te downloaden.

Kaartje afth-wandelingen-download-2