Op weg met A.F.Th. van der Heijden

Wandeltochten en een fietstocht door de plaatsen van zijn leven en zijn verhalen

Geldrop

Wandelboek en audiotour

Door de-spiegel-van-A.F.Th_.-van-der-Heijden_cover

Door de spiegel van A.F.Th. van der Heijden, een literaire wandeling in de verbeelding en werkelijkheid van zijn Geldropse jeugd
Han Roijakkers, Werkgroep Van der Heijdenwandeling / Uitgeverij Lecturis, 2017

Het Geldropse wandelboek is de letterlijke gids voor de wandeling in het gebied van Van der Heijdens kindertijd en vroege jeugd. Het boek geeft ook een schets van zijn leven en werk, verlucht met jeugdfoto’s en beelden van het oude Geldrop.
‘Geldrop……’t was wel degelijk mijn dorp’, denkt Albert Egberts als hij met een jongen uit Nijmegen zijn dorp binnenrijdt. Het werd een soort motto voor de Geldropse laag in De tandeloze tijd en de requiems voor de dierbaren van de schrijver.
De uitvouwbare kaart leidt de wandelaar langs alle ijkpunten en het boek volgt met corresponderende inleidingen en met de citaten uit romans.


Wandeling
De wandeling in de vorm van een acht, bestaat uit twee lussen van vier kilometer. Begin- en eindpunt van beide lussen liggen bij Kasteel Geldrop. De eerste lus loopt langs het Kanaal en door de wijken Hulst en Skandia; de tweede loopt door Braakhuizen Zuid en Braakhuizen Noord.
De wandeling is de verbindingslijn tussen markante locaties van scènes uit romans en requiems en van plaatsen uit het persoonlijke leven van de schrijver.
Op de wandelkaart staan de 31 genummerde locaties aangegeven naast de rode lijn van de route. De locatienummers corresponderen met verhelderende inleidingen, biografische informatie en toepasselijke verhaalcitaten. De wandelaar kan ze lezen of beluisteren, kan opgaan in de magie van Van der Heijdens verbeeldingskracht.

De wandelaar kan de wandelteksten ook beluisteren op een audiotour. Deze tour, fraai ingesproken door Frank Lammers die als geboren Mierloënaar de Geldropse sfeer en klank de juiste kleur geeft, is opgenomen in de app van
izi.TRAVEL en is vrij te downloaden. 

Praktische informatie
De wandeling begint en eindigt bij Kasteel Geldrop, Mierloseweg 1 Geldrop. Geldrop ligt zo’n 5 kilometer zuidoostelijk van Eindhoven en is snel bereikbaar met trein of bus vanuit Eindhoven. Vanaf station Geldrop ligt het kasteel richting centrum op 12 minuten loopafstand.
De auto kan men parkeren op de parkeerruimte van het Kasteel en de Kasteelhoeve, via de navigatie/het adres van de hoeve: Helze 8, 5662 JG Geldrop.
Op de wandelroute staan vijf A.F.Th.-erebanken bij elkaar gebracht door de werkgroep Van der Heijdenwandeling. Het zijn de gewijde plaatsen om citaten te beluisteren, te lezen, voor te lezen of om even uit te rusten
In eten en drinken onderweg is ruim voorzien. Op de Kasteelhoeve kan de wandelaar terecht voor koffie, thee en gevarieerde lunches. In de eerste wandellus is Café De Muis, voorheen het legendarische Café De Kuster van vader Van der Heijden, een verplichte pleisterplaats. De tweede wandellus loopt langs het Horecaplein met een keur van gezellige cafés en restaurants. 

Groepswandeling met gids
De werkgroep Van der Heijdenwandeling biedt op afspraak een Heijdensiaanse ontdekkingsreis samen met een spraakzame gids. Mooi idee voor een uitje met familie, vrienden of leesclubgenoten.
De wandeling omvat één lus van de route zodat er genoeg tijd is voor vragen, anekdotes, gesprekken. Verder kan men kiezen voor een inleiding op de wandeling met koffie/thee op het Kasteel of in de bibliotheek.
De kosten voor groepsarrangementen bedragen € 3  per persoon voor wandeling met gids en € 5  voor wandeling met gids en inleiding exclusief koffie/thee en huur kasteelzaal.
Maak een afspraak via het A.F.Th.-mailadres en een gids van de werkgroep neemt contact met u op. 

wandeling%20geldrop