Op weg met A.F.Th. van der Heijden

Wandeltochten en een fietstocht door de plaatsen van zijn leven en zijn verhalen

Eindhoven

Fietsboek

Door de-spiegel-van-A.F.Th_.-van-der-Heijden_cover

Fietsen in lichtende verhalen,  A.F.Th. van der Heijden in Eindhoven 
Han Roijakkers, Werkgroep A.F.Th. van der Heijden-fietsroute/Uitgeverij B for Books, 2021

Het Eindhovense fietsboek omvat het gebied van de opgroeiende Adri en van Albert Egberts zijn belangrijkste hoofdpersoon uit De tandeloze tijd. De schooljongen beleeft zijn eerste liefdes, schrijft romantische gedichten en ervaart de gêne tussen ‘ons’ en ‘hun’ soort mensen. De jongere is in verzet tegen zijn vader en verwondert zich over eigenaardige familieleden. De volwassene beschrijft het legendarische koninkrijk ‘Flipse’. Het zijn verwikkelingen, verstrooid in de proloog en de eerste twee delen van de romancyclus en verder in de requiems voor vader en moeder en de requiemroman De sandwich.
Het boek begint met een kort portret van de schrijver en zijn oeuvre. Beelden van het oude en nieuwe Eindhoven, jeugdfoto’s van de schrijver en interessante reproducties van publicaties in het schoolblad tekenen de stemming van de auteur in zijn jonge tijd.
De kaart achter in het boek voert de fietser langs alle ijkpunten die in hun nummering corresponderen met verklarende inleidingen en met de citaten uit de romans.


Fietsroute

De fietsroute begint en eindigt bij Station Eindhoven Centraal en maakt een langgerekte lus vanaf het centrum door het stadsdeel Stratum (Tivoli). Het hemelsbrede eindpunt van de route ligt tegen Geldrop aan. De fietsroute is 8,5 kilometer lang en kan dus ook gewandeld worden.
De fietsroute is de verbindingslijn tussen locaties van scènes uit romans, requiems en de verfilming van De helleveeg. Ook liggen er de biografische plaatsen van de schrijver zoals het aandoenlijke geboortehuis in Tivoli, een stadsdeel dat vroeger bij Geldrop hoorde.

Op de fietskaart staan de 16 locaties of vertelpunten aangegeven naast de zwarte lijn van de route. De nummers van deze punten corresponderen met verhelderende inleidingen op de toepasselijke verhaalcitaten. Fietsers moeten wel even afstappen om ze te lezen of om naar een voorlezer te luisteren zodat ze ongehinderd in Heijdensiaanse stemming kunnen opgaan.

Praktische informatie


De fietstocht begint bij het Station Eindhoven Centraal aan de zuidelijke kant van het station en eindigt aan de noordzijde van het station. In de omgeving zijn verschillende parkeergarages.
Op de route liggen aantrekkelijke gelegenheden om te eten of te drinken en ook om uit te rusten of teksten (voor) te lezen. Op de Emmasingel biedt een groot restaurant een ruim buitenterras; er is het gastvrije café van de bibliotheek Eindhoven en de gezellige koffiehoek bij de grootste boekhandel van de stad aan de Nieuwe Emmasingel. Een toepasselijke leesplaats blijft Brasserie Rita in het complex DomusDela. Het einde van de fietsroute loopt door de Dommelstraat met gezellige pauzeplaatsen, bijvoorbeeld het restaurant van poptempel ‘De Effenaar’.
Op de fietsroute zijn de bezienswaardige musea van Philips en DAF gevestigd. De boekenliefhebber vindt op Kleine Berg 5 de kleinste boekhandel van Nederland met vroege A.F.Th.-herinneringen.


Groepstocht met gids

Samen fietsen in goed gezelschap is een geliefde ontspanning. De A.F.Th. fietstocht wordt nog interessanter in het gezelschap van een meefietsende, deskundige A.F.Th. verteller.
Maak een afspraak via het A.F.Th. mailadres en de gids van de werkgroep A.F.Th.-fietsroute neemt contact met u op.

fietsroute%20eindhoven